Contact 020 - 512 43 43
Search
Menu
Sluit

Screening op melanoom

Het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek is er voor screening bij verdenking op melanoom en voor preventieve screening van risicogroepen. Een melanoom is een vorm van huidkanker die uitgaat van de pigmentcellen in de huid. Zo ontstaat een deel van de melanomen uit een verdachte moedervlek, maar kan deze ook ontstaan als nieuwe plek. Daarom wordt soms na onderzoek een verdachte moedervlek met een kleine ingreep verwijderd. In het Centrum wordt gebruik gemaakt van de nieuwste state-of-art technologie. Daardoor kan efficiënt worden gewerkt en is snel een afspraak mogelijk voor een diagnose door een specialist.

Voor wie?

Iedereen met een doorverwijzing van de huisarts voor verdenking op melanoom kan kiezen voor het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek.

Vooral voor mensen die veel (atypische) moedervlekken hebben is screening belangrijk, omdat zij een hoger risico hebben dan gemiddeld om een melanoom te ontwikkelen. Ook wanneer bij meerdere mensen in de familie melanomen voorkomen kan er sprake zijn van een erfelijk verhoogd risico. In deze gevallen kan het langjarig volgen en vergelijken van verdachte plekken, ervoor zorgen dat een melanoom tijdig wordt ontdekt. Ook zij kunnen via de huisarts of een dermatoloog elders verwezen worden.

Diagnose

Bij ieder onderzoek wordt gekeken wat het beste past voor de diagnose. Zo kan bijvoorbeeld na het maken van de 3D foto’s indien nodig een verdachte plek direct worden weggehaald voor onderzoek, of een langjarig volgtraject voor moedervlekken worden ingesteld. In alle gevallen is ons doel om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven over de verdenking op kanker en of het wel of niet nodig is om onder controle te blijven.

Samen data opbouwen

In het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek staat de 360WB Vectra. Dit is het eerste 3D-fotosysteem van zijn soort in Nederland en een van de weinige in Europa en de wereld. Dit systeem maakt het mogelijk om een zeer gedetailleerde 3D-afbeelding van het lichaam te maken door 92 losse foto’s van zeer hoge kwaliteit tot een 3D-avatar te maken. Hierdoor kunnen verdachte plekken gemarkeerd en gevolgd worden. Door deze nieuwe technologie helpen patiënten mee om onderzoeksdata op te bouwen zodat door middel van Kunstmatige Intelligentie tumoren nog beter en sneller automatisch herkend kunnen worden.

Doorverwijzen

Gelukkig zal niet iedere verdachte plek zal de uiteindelijke diagnose melanoom opleveren. Wanneer er echter moet worden doorverwezen dan kunt u zelf bepalen waar u wilt worden behandeld. Uiteraard zijn er nauwe banden met de specialisten van het Antoni van Leeuwenhoek en ook hier kunt u snel voor verder onderzoek en behandeling terecht.

 

 

 

Routevideo