Wanneer mannen met een verhoogd risico op prostaatkanker worden doorverwezen naar het Centrum voor Vroegdiagnostiek van het Antoni van Leeuwenhoek, krijgen ze standaard een MRI-scan. Op basis van deze scan wordt bepaald of er een aanvullende biopsie van de prostaat nodig is. Recente ontwikkelingen op het gebied van MRI van de prostaat hebben deze methode veranderd, met goede resultaten: bij 49% van de mannen blijkt uit de MRI-scan dat geen afwijkingen worden gevonden, waardoor een biopsie niet nodig is. Dat is natuurlijk buitengewoon positief nieuws.
De MRI-scan is bij ons Centrum een vast onderdeel van het onderzoek bij mannen met een verhoogd risico op prostaatkanker. Op de scan zijn eventuele afwijkingen in de prostaat goed te zien. Het beginnen met een scan levert dubbel voordeel op: bij de helft van de doorverwezen mannen kan een biopsie veilig achterwege worden gelaten. En als er wél een biopsie nodig is, kan de specialist op basis van de MRI-beelden precies de locatie bepalen voor het afnemen van de prostaatbiopten. Deze aanpak maakt vroegdiagnostiek naar prostaatkanker patiëntvriendelijker, efficiënter en effectiever.
Dit is de doelstelling van het CVV: om zo vroeg mogelijk vast te stellen of er al dan niet sprake is van kanker. Binnen een week kunnen mannen met een verhoogd PSA terecht voor prostaatkankeronderzoek, voor verdere informatie én onderzoek. Advies en alle benodigde onderzoeken, waaronder een bloedtest, lichamelijk onderzoek, urinetest, MRI-scan en indien nodig prostaatbiopt, kunnen op één locatie en meestal op dezelfde dag worden uitgevoerd. De onderzoeken en gesprekken worden uitgevoerd door urologen en verpleegkundig specialisten die gespecialiseerd zijn in prostaatkanker. Onze aanpak biedt mannen zo snel mogelijk meer zekerheid en duidelijkheid.
Naast het uitvoeren van onderzoeken en het vaststellen of iemand wel of geen kanker heeft, dragen we ook bij aan wetenschappelijk onderzoek. Zo vergroten we onze kennis over tumoren, mogelijke risicofactoren – wie heeft er meer risico op kanker en waarom – en onderzoeksmethoden. In het Centrum wordt gebruik gemaakt van de nieuwste apparatuur, zoals de inzet van speciale camera’s (360WB Vectra) voor huidonderzoek en meer geavanceerde mpMRI-scans voor prostaatonderzoek.
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen boven de 55 jaar. In 2022 werden er in Nederland ongeveer 14.600 nieuwe gevallen van prostaatkanker vastgesteld. Van alle mannen die de diagnose kanker kregen, had 21% prostaatkanker. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 64 jaar; 76% van de mannen is jonger dan 70 jaar. Prostaatkanker is dus een zeer veel voorkomende ziekte en treft zeker niet alleen oudere mannen.