Hoe verloopt de sneldiagnostiek
Over sneldiagnostiek borstkanker
Als u bent verwezen naar aanleiding van klachten/symptomen of de uitslag van het bevolkingsonderzoek, kunt u snel voor onderzoek terecht in het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek.
Bij de Sneldiagnostiek borstkanker wordt, afhankelijk van leeftijd of klacht een mammografie en/of een echografie gemaakt. Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig, zoals een punctie of biopt. Dat vindt dan aansluitend plaats.
De radioloog informeert u meteen na afloop van de radiologische onderzoeken. Wanneer de beeldvorming geen afwijkingen laat zien, kunt u gerustgesteld naar huis. Als er een punctie is afgenomen, bespreekt uw verpleegkundig specialist de uitslag binnen twee uur met u. Voor de uitslag van een biopt krijgt u een afspraak na een week.
Lees meer over onze onderzoeken:
- Mammografie
- Echografie
- Punctie
- Biopsie
- Stereotactische biopsie
Wat is een mammografie?
Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten.
Hoe wordt een mammografie gemaakt?
U wordt gevraagd om uw bovenkleding uit te doen in een speciale kleedruimte die grenst aan de onderzoeksruimte. Vervolgens wordt u binnengelaten door de laborant.
De borst wordt tussen twee platen gelegd die de borst plat drukken. Zo wordt het borstweefsel verspreid en worden eventuele afwijkingen zichtbaar op beeld.
De laborant maakt van iedere borst minstens twee foto’s: één van boven en één van opzij. Soms maakt de laborant nog een paar extra foto’s.
Veel vrouwen ervaren dit samendrukken als vervelend of soms pijnlijk. De druk houdt een paar seconden aan. Als u tijdens het onderzoek pijn hebt, kunt u dat bij de laborant aangeven. De laborant probeert zoveel mogelijk rekening met u te houden.
Een mammografie duurt ongeveer 15 minuten.
Wat is een echografie?
Echografie is een techniek om een lichaamsdeel in beeld te brengen door middel van geluidsgolven. Het apparaat zendt onhoorbare geluidsgolven uit die weerkaatsen in uw lichaam. Hierdoor ontstaat een beeld op de monitor. De radioloog brengt wat gel aan op de huid op de plek die in beeld gebracht wordt, en glijdt met het apparaatje over de huid. Meestal kunt u meekijken op de monitor. Indien de radioloog een afwijking vindt, kan hij of zij met u bespreken om direct een biopsie of punctie af te nemen.
Een echografie duurt ongeveer 15 minuten.
Wat is een punctie?
Bij een punctie zuigt de radioloog cellen of vocht op uit het lichaam met behulp van een dunne naald. De radioloog bepaalt de precieze locatie van de punctie meestal met hulp van een echografie. Dit wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht. De patholoog bepaalt dan of het om een goedaardige of kwaadaardige afwijking gaat.
Een punctie duurt ongeveer 15-30 minuten.
Na de punctie
De uitslag van de punctie is meestal binnen een uur bekend. De verpleegkundig specialist bespreekt de uitslag met u.
Wat is een biopsie?
Een biopsie is een ingreep waarbij een klein stukje weefsel wordt weggenomen. Dit stukje weefsel noemen we een biopt. Het biopt wordt over het algemeen afgenomen onder lokale verdoving. Bij het afnemen van een biopt, wordt gebruik gemaakt van een holle naald. Om de precieze plek van de biopsie vast te stellen, gebruiken we meestal een echografie of CT-scan. Een patholoog onderzoekt het biopt in het laboratorium. Er wordt onderzocht of u een goedaardige of kwaadaardige afwijking heeft. Bovendien kan de patholoog specifieke kenmerken van de eventuele tumor bepalen. Hierdoor kunnen we een eventuele behandeling beter op uw situatie afstemmen.
Een biopsie duurt 15-45 minuten.
Na de biopsie
De uitslag van een biopt is meestal na vijf werkdagen bekend. De verpleegkundig specialist bespreekt de uitslag met u.
Wat is een stereotactische biopsie?
Bij een stereotactische biopsie worden stukjes weefsel (biopten) weggenomen uit een afwijking in de borst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van röntgenbeelden om de precieze plaats van de afwijking te bepalen. Het weggenomen weefsel wordt daarna onderzocht in het laboratorium, om na te gaan of er eventuele kwaadaardige cellen aanwezig zijn. De stereotactische biopsie vindt plaats in het hoofdgebouw van het AVL.
Een stereotactische biopsie duurt ongeveer een uur.
Na de biopsie
De uitslag van een biopt is meestal na vijf werkdagen bekend. De verpleegkundig specialist bespreekt de uitslag met u.
Uitslagen borstkankeronderzoek
Als alle benodigde onderzoeken zijn afgerond wordt de uitslag met u besproken. Er zijn twee uitslagen mogelijk:
Er is geen borstkanker gevonden
Dat is natuurlijk goed nieuws. In principe wordt u dan weer terugverwezen naar uw huisarts of het Bevolkingsonderzoek.
Er is wel borstkanker gevonden
Het nieuws dat u borstkanker heeft, brengt veel vragen en onzekerheid met zich mee. Wij proberen u zoveel mogelijk gerust te stellen door duidelijk antwoord te geven op al uw vragen.
U heeft de mogelijkheid om uw behandeling in het AVL voort te zetten. Alle patiënten worden besproken in een multidisciplinair team. Dit betekent dat verschillende specialisten met kennis over borstkanker samen overleggen en aangeven wat in uw specifieke geval de beste behandeling is. We vertellen u duidelijk en eerlijk over verschillende behandelvormen, de slagingskansen en gevolgen. Zo kunt u goed geïnformeerd een keuze maken voor het behandelplan dat voor u het meest vertrouwd voelt.