Deze week was de officiële opening van de nieuwe afdeling borstkankerdiagnostiek in het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek (CVV). Deze uitbreiding is een belangrijke mijlpaal voor de missie van ons Centrum: nieuwe ontwikkelingen in vroege opsporing van kanker stimuleren en deze zo snel mogelijk implementeren in de praktijk. De officiële opening werd verricht door screeningspatiënt en artiest Aysha de Groot, ook bekend als ‘Meis’. Zij deelde haar aangrijpende ervaringsverhaal met de aanwezigen en zong haar zelfgeschreven lied ‘Rond’, waarin ze haar persoonlijke strijd tegen kanker deelde.
Borstkankerdiagnostiek
Voorheen werd alle borstkankerdiagnostiek gedaan in het hoofdgebouw van het AVL. Met de opening van de nieuwe afdeling in het CVV zijn de patiëntenstromen voortaan gescheiden: cliënten die nog geen kankerdiagnose hebben worden gezien in het CVV en patiënten mét kankerdiagnose in het hoofdgebouw. Dit brengt meer rust voor beide doelgroepen en meer focus in de missie van het CVV.
Caroline Drukker, mammachirurg, licht dit toe: “In het CVV focussen we ons samen met de andere tumorgroepen op verbetering van de screening, vroegdiagnostiek en preventie. Het geeft mogelijkheden in kruisbestuiving, van elkaar leren en samen optrekken. Zowel op het gebied van research, als bij implementatie van nieuwe technieken en het identificeren van de hoog-risicocliënten. Het doel dat we willen bereiken is iedere vrouw met een verhoogd risico op borstkanker te identificeren en haar een passend risico-inschatting en screeningsadvies te geven. Zo kan zij op de juiste momenten en op de juiste plek de controles en begeleiding krijgen die ze nodig heeft. De komende jaren gaan we vanuit het CVV alles inzetten om dit doel te bereiken”.
Openingswoord door screeningspatiënt
Het openingswoord van screeningspatiënt Aysha de Groot was indrukwekkend. Toen Aysha op jonge leeftijd haar moeder verloor aan maagkanker, ontdekte ze dat ook zij erfelijk belast is. Daardoor heeft ze een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker. Ze koos voor een preventieve maagverwijdering in het AVL. Tijdens haar ziekteproces schreef ze verschillende indrukwekkende nummers, die ze uitbracht op de CD ‘Zwart/wit’. Inmiddels bezoekt ze jaarlijks de Screeningspoli, die nu onderdeel is van het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek.
Aysha vertelt: “Door vroegtijdige opsporing kon ik na mijn operatie langzaam mijn leven weer oppakken. Vijf jaar geleden werd mij verteld dat mijn borsten op den duur ook moesten worden verwijderd om er zeker van te zijn dat er geen borstkanker zou ontstaan.” Eén jaar geleden hoorde zij dat dit toch niet meer hoefde en dat periodieke controle in het AVL voldoende is: de ontwikkelingen zijn de afgelopen tijd zo snel gegaan dat Aysha haar borsten kan houden. “Dat betekent dat ik mezelf mag blijven, dat ik niet nog meer stukjes van mezelf kwijtraak. En dat ik niet meer zo vaak bezig hoef te zijn met patiënt zijn. Dat ik misschien maar één dag in het jaar ‘patiënt’ ben en de rest van de dagen ‘mens’. Dat ik niet meer hoef te overleven, maar dat ik mag leven. Daar ben ik heel dankbaar voor en daarom is wat jullie doen in dit Centrum zo belangrijk.”
Vroege opsporing is belangrijk
Het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek speelt een sleutelrol in het opsporen van veel voorkomende kankersoorten. Het Centrum heeft als doel nieuwe testen en methoden op het gebied van vroege opsporing te ontwikkelen en in praktijk te brengen. Door focus op vroege opsporing kunnen we meer impact maken. Want als kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is het beter te behandelen en is de overlevingskans groter. Bovendien verlaagt dit de impact op de kwaliteit van leven van de patiënt én de (toenemende) druk op de zorg. Daarnaast richt het CVV zich op het beter identificeren van mensen met een verhoogd risico op kanker, om testen en onderzoeken gerichter in te kunnen zetten. En daar redden we levens mee.