Download app Vacatures Nederlands English
Menu
Sluit

Wanneer onderzoek darmkanker?

Er kunnen twee redenen zijn voor een kijkonderzoek naar darmkanker (coloscopie) bij het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek. Heeft u deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek en is er bloed in uw ontlasting gevonden? Dan maakt het RIVM een afspraak voor u. Of uw huisarts of specialist kan u doorverwijzen als u klachten heeft die kunnen wijzen op darmkanker.

Doorverwijzing bij bevolkingsonderzoek

Mensen van 55 tot 75 jaar krijgen iedere 2 jaar de vraag om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. U krijgt een ontlastingstest thuisgestuurd. Blijkt bij onderzoek in het laboratorium dat er bloed in uw ontlasting zit? Dan wordt u doorgestuurd voor een kijkonderzoek. Dit kunt u laten uitvoeren bij het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek. Over het algemeen kunt u binnen 2 weken bij ons terecht.

Doorverwijzing bij klachten

Bij het ouder worden ontwikkelen mensen vaak poliepen in de darm. Deze geven meestal geen klachten. Wel kunnen poliepen groeien en zich in de loop van de jaren ontwikkelen tot darmkanker. Klachten die mogelijk wijzen op darmkanker en reden zijn om uw huisarts te bezoeken:

  • Slijm of bloed in uw ontlasting
  • Minder of geen trek in eten
  • U verliest gewicht zonder dieet/sporten
  • Steeds andere ontlasting (hard, zacht, veel of weinig, gekke kleur)
  • U heeft last van uw darmen (kramp, opgeblazen gevoel, buikpijn)
  • U bent altijd maar moe

Uw huisarts zal bepalen of het nodig is om u door te verwijzen voor een kijkonderzoek. Dat kan plaatsvinden bij ons Centrum.

Meer over darmkankeronderzoek

Team

Onze vriendelijke professionals werken samen aan vroegdiagnostiek en wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk ontmoet u ze binnen ons Centrum.

Veelgestelde vragen over darmkanker
Er zit bloed in mijn ontlasting. Heb ik darmkanker?

Bloed in uw poep is voor ons een teken dat we uw darmen verder willen onderzoeken. Bloed bij de ontlasting kan een hele onschuldige oorzaak hebben, zoals aambeien. Maar het kan ook een signaal zijn dat u poliepen heeft, of darmkanker.

Wat is een poliep en zijn ze gevaarlijk?

Aan de binnenkant van de dikke darm kan een klein bultje ontstaan; een poliep. Een poliep kan klein en onschuldig blijven. De meeste mensen weten zelfs niet of ze een poliep hebben. Maar er zijn ook poliepen die groeien of er komen snel poliepen bij. In grote poliepen kan darmkanker ontstaan. Dus door poliepen te verwijderen kan darmkanker worden voorkomen.

Kan ik het intakegesprek verzetten?

De intake is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ingepland. U kunt de afspraak dan ook alleen via het RIVM verzetten. Dat kunt u op twee manieren doen:

Digitaal
Ga naar de website van het bevolkingsonderzoek. U logt in met uw DigiD.

Telefonisch
Op de bevestigingsbrief van het RIVM staat een telefoonnummer voor uw regio vermeld.

Hoe lang moet ik wachten op een coloscopie?

Direct na de intake plant een van onze medewerkers het darmonderzoek in. Meestal kunt u binnen 2 weken terecht.

Wat is een kijkonderzoek of coloscopie?

Het is een darmonderzoek waarbij de specialist de binnenkant van uw darmen bekijkt. Dat gebeurt door via de anus een slang met een piepklein cameraatje naar binnen te schuiven. Er wordt lucht in uw darmen geblazen om de doorgang wat breder te maken. Zo kan tijdens het onderzoek op een beeldscherm worden bekeken hoe de darmen eruit zien. Als de specialist tijdens het onderzoek poliepen ontdekt, dan worden deze direct weggehaald en naderhand onderzocht. Van het weghalen voelt u verder niks.

Doet een coloscopie pijn?

Het inbrengen in de anus en opschuiven van de endoscoop naar en in de dikke darm kan een vervelend gevoel geven of pijnlijk zijn. Daarom kunt u een licht slaapmiddel (roesje) en/of pijnstillers krijgen. Tijdens de intake neemt de verpleegkundige of verpleegkundig specialist de mogelijkheden met u door.

Wel of geen roesje bij de coloscopie?

U kiest zelf of u wel of geen roesje wilt bij de coloscopie. Een roesje is een kalmerend middel. Dit zorgt ervoor dat u minder van het kijkonderzoek voelt. Het is geen narcose: de meeste mensen vallen er niet van in slaap. Het roesje wordt via een slangetje (infuus) in een bloedvat in uw hand of arm gespoten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een roesje?

Voordeel:

U voelt minder van het onderzoek. U kunt zich tijdens de coloscopie beter ontspannen.

Nadeel:

  • U blijft na de coloscopie nog wat langer in het Centrum, om bij te komen in de uitslaapkamer
  • U mag direct na het onderzoek geen risicovolle werkzaamheden uitvoeren. De kans op fouten is na een roesje groter.
  • U mag niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Dus niet fietsen of autorijden. U heeft iemand nodig om u na de coloscopie naar huis te brengen.
  • U bent de dag van het onderzoek nog wat versuft. Daardoor kan het lastiger zijn om te onthouden wat de arts of verpleegkundige u vertelt.
Kan ik meekijken tijdens de coloscopie?

U kunt in de meeste gevallen meekijken tijdens de coloscopie. Er is een groot scherm waarop de arts de binnenkant van de darm bekijkt. Meestal staat dit scherm zo gedraaid, dat u de beelden ook kunt zien.

Kan ik na de coloscopie direct weer werken?

Heeft u geen roesje gehad? Dan kunt u als u zich goed voelt direct weer werken.
Met een roesje kan het zijn dat u zich na het onderzoek nog wat suf voelt. Daarom is het belangrijk de rest van de dag rustig aan te doen. Het is niet verstandig om op de dag van het onderzoek weer aan het werk te gaan.

Wanneer krijg ik de uitslag van de coloscopie?

Direct de voorlopige uitslag
U krijgt direct na de coloscopie de voorlopige uitslag van het onderzoek. De specialist vertelt u dan of er poliepen zijn gevonden en geeft een eerste inschatting van de kans op darmkanker.

Na een week de definitieve uitslag
Na ongeveer een week krijgt u telefonisch de definitieve uitslag. Als er poliepen waren, dan heeft de patholoog de tijd gehad om deze nader te onderzoeken. Dan weet u zeker of er wel of geen sprake is van darmkanker.

Wat moet ik meenemen naar het darmonderzoek?
  • Extra ondergoed of een inlegger voor uw ondergoed. Dit voor het geval u wordt verrast door het verlies van wat ontlasting.
  • Iets te eten voor na de coloscopie. U krijgt van ons een stuk ontbijtkoek, maar u kunt natuurlijk ook zelf iets te eten meenemen. In het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek hebben we geen restaurant, alleen een snackautomaat. Het Antoni van Leeuwenhoek (tegenover ons Centrum) heeft een restaurant en koffiebar.
  • Gebruikt u een CPAP masker voor uw slaapapneu en heeft u gekozen voor een roesje? Neem dan het masker mee en zet het op terwijl we het kijkonderzoek uitvoeren.
Moet ik betalen voor een coloscopie?

De kosten voor het vervolgonderzoek vallen onder uw zorgverzekering. Er is een kans dat u (een deel van) de kosten zelf moet betalen. Dit hangt af van de hoogte van het door u gekozen eigen risico en hoeveel daarvan nog openstaat.

Neem contact op met uw zorgverzekeraar als u meer wilt weten over de vergoeding van de kosten.

Waar kan mijn partner/begeleider wachten?

Degene die met u mee is gekomen naar het onderzoek kan niet mee naar binnen. Deze persoon zal ongeveer 1 uur moeten wachten. Dit kan in de wachtruimte van het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek. We hebben geen restaurant, maar wel een snackautomaat.  Uw begeleider kan ook naar het Antoni van Leeuwenhoek aan de overkant lopen, waar ze een restaurant en een koffiebar hebben.