Download app Vacatures Nederlands English
Menu
Sluit

AVL ontwikkelt betere test darmkankerscreening

Het Nederlands kanker Instituut (NKI), het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, heeft een nieuwe, betere test ontwikkeld voor de landelijke darmkankerscreening. Deze nieuwe test kan voorstadia van darmkanker beter opsporen dan de test die nu wordt gebruikt. Daarmee kan het aantal nieuwe gevallen van darmkanker en de sterfte door deze ziekte verder verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek, dat beide testen vergeleek.

Vroege opsporing redt levens

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer twaalfduizend mensen de diagnose darmkanker, en overlijden er vierduizend mensen aan deze ziekte. Als je er vroeg bij bent, dan is de ziekte goed te behandelen. Maar zodra je de eerste symptomen krijgt, zoals afvallen of bloed in de ontlasting, is het vaak al te laat. Daarom is in 2014 het bevolkingsonderzoek gestart, dat mensen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar uitnodigt om hun ontlasting te testen. Door deze screening krijgen minder mensen darmkanker en zijn artsen er eerder bij.

“De huidige test is goed, maar kan beter”, zegt onderzoeker Gerrit Meijer van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek. “We willen er graag nog eerder bij zijn, zodat we ook voorstadia van kanker al goed kunnen ontdekken”.

In het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek is alles erop gericht om eventuele kanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Indien nodig vindt hier het aanvullende kijkonderzoek van de darm (coloscopie) plaats. Meijer: “MDL-artsen kunnen deze poliepen tijdens een kijkonderzoek uit de darm weghalen vóórdat ze kanker worden, zodat er geen grote operatie nodig is.”

Betere test

Meijer en collega’s van het Nederlands Kanker Instituut werken daarom al jaren aan de ontwikkeling van een nieuwe test. Het Antoni van Leeuwenhoek, Erasmus MC en Amsterdam UMC hebben de nieuwe en de huidige test (FIT) met elkaar vergeleken. En met succes. “De nieuwe test spoort vooral meer voorstadia van kanker op”, zegt Meijer. “We verwachten dan ook dat de test het aantal nieuwe darmkankers en de sterfte daaraan kan verminderen.”

Meijer: “Hoeveel extra darmkankers de nieuwe test kan voorkomen, hangt af van hoe de huidige test wordt gebruikt in verschillende landen. Doorberekening van onze resultaten laat zien dat in Nederland de nieuwe test ervoor zou kunnen zorgen dat er 21 procent minder mensen darmkanker zouden krijgen, en 18 procent minder mensen daaraan zouden sterven. En dit is bijzonder goed nieuws. Groot voordeel is dat de test zo gemaakt is dat die geheel aansluit op de huidige organisatie van het Nederlandse bevolkingsonderzoek en dat onze test kosteneffectief ingevoerd kan worden”, zegt Meijer.

VWS beslist

Op dit moment kan de nieuwe test nog niet de huidige test van het bevolkingsonderzoek vervangen. Meijer: “De belangrijkste stap die nog moet worden gezet is productie van de test in grote aantallen volgens de Europese richtlijnen van diagnostische testen. Daarnaast moeten partijen als het RIVM en de Gezondheidsraad een advies uitbrengen over het inzetten van de nieuwe test in de landelijke darmkankerscreening. Uiteindelijk beslist het ministerie van VWS.”

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Jelle Wesseling benoemd tot medisch directeur AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek

Per 1 juli 2025 treedt Jelle Wesseling aan als medisch directeur van het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek (CVV). Hij volgt daarmee Theo Ruers op, die deze rol sinds januari 2022 vervulde.

AVL slecht bereikbaar: wegafsluitingen vanaf eind juni

Vanaf eind juni zijn er meerdere wegafsluitingen die invloed hebben op de bereikbaarheid van het Antoni van Leeuwenhoek. Houd rekening met extra reistijd.

Voorlichting over huidkanker bij Stichting Gouden Handen

Onlangs gaf dermatoloog dr. Nicole Kukutsch van het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek een inspirerende lezing over huidkanker in Amsterdam-Zuidoost. De lezing werd georganiseerd door Stichting De Gouden Handen, een stichting die zich inzet om het onderwerp kanker bespreekbaar te maken binnen de multiculturele gemeenschap.

Oprichting Barrett Coördinatiecentrum

Het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek en De Nederlandse Barrett Registratie Stichting (NBRS) bundelen hun krachten voor de oprichting van het Barrett Coördinatiecentrum, met als doel de zorg voor patiënten met een Barrett-slokdarm verder te verbeteren.

AVL breidt de samenwerking met Andros Clinics uit

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) en Andros Clinics gaan intensiever samenwerken om mannen met een verhoogd risico op prostaatkanker sneller en gerichter te helpen. Samen zorgen we ervoor dat elke man direct op de juiste plek terechtkomt - daar waar de zorg het beste aansluit bij zijn situatie. Dat verbetert niet alleen de kwaliteit van zorg, maar zorgt er ook voor dat de patiënt sneller geholpen wordt.

Hemelvaart: meerdere wegen naar het AVL dicht

Van woensdag 28 mei 22.00 uur tot maandag 2 juni 05.00 uur zijn er meerdere toegangswegen naar het AVL dicht. Houd rekening met extra reistijd.

Geslaagde eerste editie NKI Early Cancer Detection Conference

Op 15 en 16 mei vond in het AVL de allereerste NKI Early Cancer Detection Conference plaats: een tweedaags internationaal congres volledig gewijd aan de vroegtijdige opsporing van kanker. Onderzoekers, artsen, technologen en andere internationale experts kwamen samen rond één centrale vraag: hoe kunnen we kanker eerder opsporen – en sneller handelen?

Bereikbaarheid AVL: ernstige verkeershinder in en rond Amsterdam

Van mei t/m oktober 2025 is er veel verkeershinder in en rond Amsterdam. Er zijn meerdere werkzaamheden, wegafsluitingen en grote evenementen zoals het Festival op de Ring en de NAVO-top. Dit heeft invloed op de bereikbaarheid van het AVL.

Reactie van AVL op adviesrapport RVS over diagnostiek en screening

Het rapport 'Iedereen bijna ziek' van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) stelt vragen over de toename van medische testen en de risico’s van overdiagnose. Als Antoni van Leeuwenhoek onderschrijven wij het belang van zorgvuldige diagnostiek en meer aandacht voor preventie. Ook delen wij de opvatting dat zomaar iedereen screenen, zonder goede reden, niet wenselijk is. Maar bij kanker kan vroege opsporing juist veel leed voorkomen op voorwaarde dat het gericht en zorgvuldig gedaan wordt.