Download app Vacatures
Menu
Sluit

AVL ontwikkelt betere test darmkankerscreening

Het Nederlands kanker Instituut (NKI), het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, heeft een nieuwe, betere test ontwikkeld voor de landelijke darmkankerscreening. Deze nieuwe test kan voorstadia van darmkanker beter opsporen dan de test die nu wordt gebruikt. Daarmee kan het aantal nieuwe gevallen van darmkanker en de sterfte door deze ziekte verder verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek, dat beide testen vergeleek.

Vroege opsporing redt levens

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer twaalfduizend mensen de diagnose darmkanker, en overlijden er vierduizend mensen aan deze ziekte. Als je er vroeg bij bent, dan is de ziekte goed te behandelen. Maar zodra je de eerste symptomen krijgt, zoals afvallen of bloed in de ontlasting, is het vaak al te laat. Daarom is in 2014 het bevolkingsonderzoek gestart, dat mensen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar uitnodigt om hun ontlasting te testen. Door deze screening krijgen minder mensen darmkanker en zijn artsen er eerder bij.

“De huidige test is goed, maar kan beter”, zegt onderzoeker Gerrit Meijer van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek. “We willen er graag nog eerder bij zijn, zodat we ook voorstadia van kanker al goed kunnen ontdekken”.

In het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek is alles erop gericht om eventuele kanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Indien nodig vindt hier het aanvullende kijkonderzoek van de darm (coloscopie) plaats. Meijer: “MDL-artsen kunnen deze poliepen tijdens een kijkonderzoek uit de darm weghalen vóórdat ze kanker worden, zodat er geen grote operatie nodig is.”

Betere test

Meijer en collega’s van het Nederlands Kanker Instituut werken daarom al jaren aan de ontwikkeling van een nieuwe test. Het Antoni van Leeuwenhoek, Erasmus MC en Amsterdam UMC hebben de nieuwe en de huidige test (FIT) met elkaar vergeleken. En met succes. “De nieuwe test spoort vooral meer voorstadia van kanker op”, zegt Meijer. “We verwachten dan ook dat de test het aantal nieuwe darmkankers en de sterfte daaraan kan verminderen.”

Meijer: “Hoeveel extra darmkankers de nieuwe test kan voorkomen, hangt af van hoe de huidige test wordt gebruikt in verschillende landen. Doorberekening van onze resultaten laat zien dat in Nederland de nieuwe test ervoor zou kunnen zorgen dat er 21 procent minder mensen darmkanker zouden krijgen, en 18 procent minder mensen daaraan zouden sterven. En dit is bijzonder goed nieuws. Groot voordeel is dat de test zo gemaakt is dat die geheel aansluit op de huidige organisatie van het Nederlandse bevolkingsonderzoek en dat onze test kosteneffectief ingevoerd kan worden”, zegt Meijer.

VWS beslist

Op dit moment kan de nieuwe test nog niet de huidige test van het bevolkingsonderzoek vervangen. Meijer: “De belangrijkste stap die nog moet worden gezet is productie van de test in grote aantallen volgens de Europese richtlijnen van diagnostische testen. Daarnaast moeten partijen als het RIVM en de Gezondheidsraad een advies uitbrengen over het inzetten van de nieuwe test in de landelijke darmkankerscreening. Uiteindelijk beslist het ministerie van VWS.”

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

AVL tekent Zonvenant

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Eén op de vijf mensen krijgt huidkanker en de verwachting is dat het aantal nieuwe diagnoses sterk zal toenemen. Binnen het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) weten wij als geen ander welke schade de zon kan aanrichten. Daarom hebben wij ons sinds vandaag, de langste dag van het jaar, aangesloten als strategisch partner bij het Zonvenant, een initiatief van het Huidfonds. Met het tekenen van deze intentieverklaring spannen wij ons extra in om publiek, patiënten en medewerkers bewust te maken van de risico’s op huidkanker door de zon.

Verbetering diagnostiek prostaatkanker

Onlangs vond het grootste urologische congres van Europa plaats, georganiseerd door de European Association of Urology. Tijdens dit congres presenteerde Marias Hagens, voormalig arts-onderzoeker op de afdeling Urologie van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, data uit het Centrum voor Vroegdiagnostiek met betrekking tot het verbeteren van het diagnostisch proces naar prostaatkanker. Dit onderzoek leverde nieuwe inzichten op voor verbetering van de prostaatkankerdiagnostiek.

Nieuwe huisartsenrichtlijn vergroot kans vroege opsporing prostaatkanker

De huisartsenrichtlijn voor prostaatkanker is recent aangepast en dat is goed nieuws. De nieuwe richtlijn geeft mannen en huisartsen namelijk meer duidelijkheid over de PSA-meting. Je mag als man voortaan zelf beslissen of je een PSA-meting wilt laten doen, ook als je geen klachten hebt.

AVL ontwikkelt betere test darmkankerscreening

Het Nederlands kanker Instituut (NKI), het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, heeft een nieuwe, betere test ontwikkeld voor de landelijke darmkankerscreening. Deze nieuwe test kan voorstadia van darmkanker beter opsporen dan de test die nu wordt gebruikt. Daarmee kan het aantal nieuwe gevallen van darmkanker en de sterfte door deze ziekte verder verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek, dat beide testen vergeleek.

Hoge waardering voor prostaatkankeronderzoek in het CVV

De afgelopen maanden heeft het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek een tevredenheidsonderzoek laten uitvoeren. Dit leverde een hoge gemiddelde score op van maar liefst 9,1. Vooral de vriendelijke, kundige medewerkers en de goede begeleiding en informatievoorziening werden hoog gewaardeerd. Het onderzoek is uitgevoerd onder cliënten die naar het CVV zijn verwezen… Read More

MRI-scan voorkomt onnodige biopten bij prostaatkankeronderzoek

Wanneer mannen met een verhoogd risico op prostaatkanker worden doorverwezen naar het Centrum voor Vroegdiagnostiek van het Antoni van Leeuwenhoek, krijgen ze standaard een MRI-scan. Op basis van deze scan wordt bepaald of er een aanvullende biopsie van de prostaat nodig is. Recente ontwikkelingen op het gebied van MRI van… Read More

Nieuwe impuls onderzoek vroege opsporing prostaatkanker in het AVL

KWF Kankerbestrijding heeft een subsidie van 1,6 miljoen euro toegekend aan het 5-jarige onderzoek naar verbetering van risicogestuurde opsporing van prostaatkanker. Dit onderzoek start in 2024 en heeft als doel de vroege opsporing van prostaatkanker te verbeteren en daarmee de overlevingskans van de patiënten.

Centrum voor Vroegdiagnostiek start met biobank

Om kanker nog vroeger op te kunnen sporen. We verzamelen gegevens en materialen van mensen die daarvoor toestemming geven om onderzoek te doen naar vroege signalen van kanker.

Cliënten waarderen het CVV prostaatonderzoek met een 9,1

De afgelopen maanden heeft het CVV een tevredenheidsonderzoek laten uitvoeren. Dit leverde een gemiddelde score op van maar liefst 9,1. Vooral door de vriendelijke en kundige medewerkers en de goede begeleiding en informatie. Het onderzoek is uitgevoerd onder cliënten die naar het CVV zijn verwezen voor een biopsie van de… Read More