Download app Vacatures Nederlands English
Menu
Sluit

Centrum voor Vroegdiagnostiek start met biobank

Waarom een biobank?

Het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek is op 22 augustus 2023 gestart met een biobank. Dat is een verzameling van gegevens en materialen van mensen die bij ons Centrum zijn onderzocht. We vragen toestemming om hun urine, bloed en gegevens te bewaren in een biobank. Deelname is volledig vrijwillig. Deze materialen en gegevens zullen een grote bijdrage leveren aan de verbetering van het eerder opsporen van kanker.

Basis voor onderzoek

Onderzoekers hebben vaak materialen van mensen nodig om wetenschappelijk onderzoek te doen. Met materialen bedoelen we bijvoorbeeld bloed en urine. Voor bepaalde onderzoeken zijn er materialen nodig van héél veel mensen. Het kost enorm veel tijd en moeite om materialen te verzamelen. Ook kan het zijn dat andere onderzoekers dezelfde materialen nodig hebben maar onderzoekers onderling dit niet van elkaar weten. Om het onderzoek beter te faciliteren, hebben we nu een biobank. Materialen zoals bloed en urine worden in buisjes bewaard, in speciale vriezers. Zo zijn ze lang te bewaren.

Wat gebeurt er met materialen?

Onderzoekers die materialen uit de biobank willen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek, moeten hun onderzoeksplan eerst laten goedkeuren door de Institutional Review Board (IRB) van het Antoni van Leeuwenhoek. De IRB is een toetsingscommissie. Zij controleren of de studie zinvol is én of de privacy van de deelnemers goed is gewaarborgd. Onderzoekers moeten bij ieder onderzoek opnieuw een aanvraag indienen bij de IRB. Zonder toestemming mogen ze geen materialen uit de biobank gebruiken.

Op zoek naar biomarkers

Veel onderzoekers willen (nieuwe) biomarkers in lichaamsmaterialen ontdekken. Dit zijn bepaalde stoffen die je verklikkers zou kunnen noemen. Het zijn bijvoorbeeld eiwitten, of speciale stukjes genetisch materiaal (DNA), die alleen aanwezig zijn, of in sterk veranderde hoeveelheid, als signaal van een mogelijke ziekte zoals kanker. Prostaat specifiek antigeen (PSA) is bijvoorbeeld een biomarker. Iedere man heeft het eiwit PSA, maar een verhoogde hoeveelheid kan wijzen op een aandoening aan de prostaat. Een ander voorbeeld is de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Hier wordt de ontlasting bij het bevolkingsonderzoek voor darmkanker op onderzocht. Een verhoogd PSA en bloed in de ontlasting zijn voorbeelden van biomarkers voor kanker. Toch kunnen we daar niet 1:1 op vertrouwen. Van alle mensen met bloed in de ontlasting, heeft maar 1 op de 27 mensen daadwerkelijk darmkanker. Dat is natuurlijk voor de mensen om wie het gaat goed nieuws. Maar onderzoekers zouden willen dat je een nog betere biomarker kunt vinden. Waardoor je heel veel mensen niet hoeft te belasten met een bevolkingsonderzoek. En minder mensen in spanning hoeft te laten zitten. Daarom zijn onderzoekers altijd op zoek naar nieuwere en slimmere biomarkers. Onze biobank helpt hen daarbij.

Wat onze biobank uniek maakt is dat we materialen verzamelen van mensen die niet ziek zijn of een vroeg stadium van kanker hebben. Dit is een aanvulling op de materialen van de bestaande biobank van het Antoni van Leeuwenhoek, en nodig voor het onderzoek dat wij willen doen zodat we kanker in een steeds eerder stadium kunnen ontdekken.

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

AVL slecht bereikbaar: wegafsluitingen vanaf eind juni

Vanaf eind juni zijn er meerdere wegafsluitingen die invloed hebben op de bereikbaarheid van het Antoni van Leeuwenhoek. Houd rekening met extra reistijd.

Voorlichting over huidkanker bij Stichting Gouden Handen

Onlangs gaf dermatoloog dr. Nicole Kukutsch van het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek een inspirerende lezing over huidkanker in Amsterdam-Zuidoost. De lezing werd georganiseerd door Stichting De Gouden Handen, een stichting die zich inzet om het onderwerp kanker bespreekbaar te maken binnen de multiculturele gemeenschap.

Oprichting Barrett Coördinatiecentrum

Het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek en De Nederlandse Barrett Registratie Stichting (NBRS) bundelen hun krachten voor de oprichting van het Barrett Coördinatiecentrum, met als doel de zorg voor patiënten met een Barrett-slokdarm verder te verbeteren.

AVL breidt de samenwerking met Andros Clinics uit

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) en Andros Clinics gaan intensiever samenwerken om mannen met een verhoogd risico op prostaatkanker sneller en gerichter te helpen. Samen zorgen we ervoor dat elke man direct op de juiste plek terechtkomt - daar waar de zorg het beste aansluit bij zijn situatie. Dat verbetert niet alleen de kwaliteit van zorg, maar zorgt er ook voor dat de patiënt sneller geholpen wordt.

Hemelvaart: meerdere wegen naar het AVL dicht

Van woensdag 28 mei 22.00 uur tot maandag 2 juni 05.00 uur zijn er meerdere toegangswegen naar het AVL dicht. Houd rekening met extra reistijd.

Geslaagde eerste editie NKI Early Cancer Detection Conference

Op 15 en 16 mei vond in het AVL de allereerste NKI Early Cancer Detection Conference plaats: een tweedaags internationaal congres volledig gewijd aan de vroegtijdige opsporing van kanker. Onderzoekers, artsen, technologen en andere internationale experts kwamen samen rond één centrale vraag: hoe kunnen we kanker eerder opsporen – en sneller handelen?

Bereikbaarheid AVL: ernstige verkeershinder in en rond Amsterdam

Van mei t/m oktober 2025 is er veel verkeershinder in en rond Amsterdam. Er zijn meerdere werkzaamheden, wegafsluitingen en grote evenementen zoals het Festival op de Ring en de NAVO-top. Dit heeft invloed op de bereikbaarheid van het AVL.

Reactie van AVL op adviesrapport RVS over diagnostiek en screening

Het rapport 'Iedereen bijna ziek' van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) stelt vragen over de toename van medische testen en de risico’s van overdiagnose. Als Antoni van Leeuwenhoek onderschrijven wij het belang van zorgvuldige diagnostiek en meer aandacht voor preventie. Ook delen wij de opvatting dat zomaar iedereen screenen, zonder goede reden, niet wenselijk is. Maar bij kanker kan vroege opsporing juist veel leed voorkomen op voorwaarde dat het gericht en zorgvuldig gedaan wordt.

Jong en darmkanker, het komt steeds vaker voor

In 2023 kregen 12.188 mensen in Nederland de diagnose darmkanker (dikke darm- en endeldarmkanker). Het merendeel van de mensen met de diagnose darmkanker is 50 jaar of ouder. Opvallend is dat het aantal jonge mensen (18-50 jaar) met dikke darmkanker de afgelopen jaren snel toeneemt. Bij jonge mensen wordt niet vanzelfsprekend aan de ziekte gedacht wanneer ze zich met buikklachten bij de huisarts melden. Omdat het vaak langer duurt voordat de correcte diagnose wordt gesteld, en de ziekte bij diagnose vaker in een gevorderd stadium is, lopen ze bovendien een groter risico om aan de ziekte te overlijden. Internist-oncoloog Karen Bolhuis is daarom in het AVL een onderzoek gestart gericht op de vroege opsporing van darmkanker bij jongvolwassenen en de verbetering van zowel de behandeling als de prognose voor deze patiëntengroep.