Download app Vacatures Nederlands English
Menu
Sluit

Reactie van AVL op adviesrapport RVS over diagnostiek en screening

Het rapport Iedereen bijna ziek van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) stelt vragen over de toename van medische testen en de risico’s van overdiagnose. Als Antoni van Leeuwenhoek onderschrijven wij het belang van zorgvuldige diagnostiek en meer aandacht voor preventie. Ook delen wij de opvatting dat zomaar iedereen screenen, zonder goede reden, niet wenselijk is. Maar bij kanker kan vroege opsporing juist veel leed voorkomen op voorwaarde dat het gericht en zorgvuldig gedaan wordt.

Vroegdiagnostiek is essentieel
In het Antoni van Leeuwenhoek geloven we dat vroegdiagnostiek essentieel is om de kansen op genezing bij kanker te vergroten. Als je wacht totdat je symptomen krijgt van kanker, ben je vaak te laat. Kanker in een vroeg stadium herkennen, leidt tot kortere en minder ingrijpende behandelingen, betere overlevingskansen en hogere kwaliteit van leven. Daarom zetten wij in op slimme en betrouwbare testen. Dat doen we onder andere in ons Centrum voor Vroegdiagnostiek.

Risico-gestuurde screening

Wij delen de zorg dat diagnostiek zonder duidelijke indicatie risico’s met zich meebrengt, zoals fout-positieve uitslagen of het onnodig behandelen van onschuldige afwijkingen. Daarom pleiten wij voor risico-gestuurde screening: alleen mensen met een verhoogd risico worden getest. En werken we aan betere, minder belastende testen die zo specifiek mogelijk zijn, zodat alleen relevante afwijkingen worden gevonden en patiënten niet onnodig bezorgd of behandeld worden.

Toch bereikt algemene screening zoals bevolkingsonderzoeken nog niet iedereen even goed. Sommige mensen haken af omdat ze druk zijn, weinig vertrouwen hebben in de zorg, of de informatie niet goed begrijpen. Juist zij lopen vaak meer risico. Daarom moeten we niet alleen kijken wie we uitnodigen, maar ook hoe we dat doen. Eerlijke zorg betekent dat iedereen dezelfde toegang tot die zorg krijgt en soms vraagt dat iets extra’s.

Doen wat zinvol is

Screening is dus geen doel op zich, maar een middel. Het moet helpen om ziektelast en sterfte te verminderen, zonder mensen onnodig te belasten. Daarom combineren we wetenschappelijk onderzoek met slimme technologie en duidelijke uitleg, zodat we betere keuzes kunnen maken, samen met de patiënt. Hierin realiseren we ons dat deze dekking nooit 100% is, maar juist die onzekerheid stimuleert onderzoekers om te blijven zoeken naar betere voorspellers en gerichtere interventies.

Zo zorgen we dat vroege opsporing écht werkt. Niet door méér te doen, maar door beter te doen wat zinvol is.

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Reactie van AVL op adviesrapport RVS over diagnostiek en screening

Het rapport 'Iedereen bijna ziek' van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) stelt vragen over de toename van medische testen en de risico’s van overdiagnose. Als Antoni van Leeuwenhoek onderschrijven wij het belang van zorgvuldige diagnostiek en meer aandacht voor preventie. Ook delen wij de opvatting dat zomaar iedereen screenen, zonder goede reden, niet wenselijk is. Maar bij kanker kan vroege opsporing juist veel leed voorkomen op voorwaarde dat het gericht en zorgvuldig gedaan wordt.

Jong en darmkanker, het komt steeds vaker voor

In 2023 kregen 12.188 mensen in Nederland de diagnose darmkanker (dikke darm- en endeldarmkanker). Het merendeel van de mensen met de diagnose darmkanker is 50 jaar of ouder. Opvallend is dat het aantal jonge mensen (18-50 jaar) met dikke darmkanker de afgelopen jaren snel toeneemt. Bij jonge mensen wordt niet vanzelfsprekend aan de ziekte gedacht wanneer ze zich met buikklachten bij de huisarts melden. Omdat het vaak langer duurt voordat de correcte diagnose wordt gesteld, en de ziekte bij diagnose vaker in een gevorderd stadium is, lopen ze bovendien een groter risico om aan de ziekte te overlijden. Internist-oncoloog Karen Bolhuis is daarom in het AVL een onderzoek gestart gericht op de vroege opsporing van darmkanker bij jongvolwassenen en de verbetering van zowel de behandeling als de prognose voor deze patiëntengroep.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen

Prostaatkanker is inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Uit recente cijfers van het IKNL blijkt dat de ziekte bijna even vaak wordt vastgesteld als borstkanker, met ruim 15.000 nieuwe gevallen in 2024. Het aantal mannen met prostaatkanker zal de komende decennia verder stijgen, met name door de toenemende vergrijzing.

Vier nieuwe subsidies voor onderzoek naar vroegdiagnostiek

Vier onderzoeksteams van het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek kunnen starten met nieuwe onderzoeksprojecten op het gebied van vroege opsporing van kanker. Dit is mogelijk gemaakt door financiële steun van KWF Kankerbestrijding en donaties van het DNA-benefietgala. Deze studies gaan een belangrijke impuls geven aan het vroeger opsporen van kanker.

Informatie over dicht borstklierweefsel en de inzet van een MRI

De afgelopen weken is er veel berichtgeving geweest over het niet inzetten van een MRI bij vrouwen met dicht borstklierweefsel. Vrouwen met zeer dicht borstweefsel hebben een bewezen verhoogd risico op het krijgen van borstkanker. Daarnaast is het bij deze groep lastig om met het huidige screeningsmammogram borstkanker vast te stellen.

Voorlichting over borstkanker bij Stichting Gouden Handen

Onlangs waren onze zorgverleners weer te gast bij Stichting de Gouden Handen in Amsterdam-Zuidoost, dit keer om voorlichting te geven over borstkanker. Kanker is moeilijk bespreekbaar binnen bepaalde culturele gemeenschappen. Stichting Gouden Handen zet zich in voor het vergroten van bewustwording rondom kanker en stimuleert gesprekken over kanker tussen mensen van verschillende culturele achtergronden. Een initiatief dat wij een warm hart toe dragen.

Nieuw: Centrum voor Vroegdiagnostiek uitgebreid met vroegdiagnostiek naar borstkanker

Deze week was de officiële opening van de nieuwe afdeling borstkankerdiagnostiek in het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek (CVV). Deze uitbreiding is een belangrijke mijlpaal voor de missie van ons Centrum: nieuwe ontwikkelingen in vroege opsporing van kanker te stimuleren en deze zo snel mogelijk implementeren in de praktijk. De officiële opening werd verricht door screeningspatiënt en artiest Aysha de Groot, ook bekend als ‘Meis’. Zij deelde haar aangrijpende ervaringsverhaal met de aanwezigen en zong haar zelfgeschreven lied 'Rond', waarin ze haar persoonlijke strijd tegen kanker deelde.

Donateurs persoonlijk ontvangen in AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek

Onlangs is in het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek een feestelijke bijeenkomst en rondleiding georganiseerd voor donateurs van de AVL Foundation. Deze groep gulle gevers heeft speciaal gedoneerd aan het thema vroege opsporing van kanker, onder meer tijdens een speciaal benefietgala rondom dit thema. De bijeenkomst stond nu, een half jaar later, in het teken van terugkoppeling over de voortgang van de projecten en onderzoeken waaraan zij financieel hebben bijgedragen.

AVL start met Prostaatconsult bij SALT in Zaandam

Het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek is een samenwerking aangegaan met eerstelijns diagnostisch centrum SALT om de vroege opsporing van prostaatkanker te verbeteren. Vorige week is het AVL gestart met het zgn. ‘Prostaatconsult’ op een locatie van SALT in Zaandam. Doel van de samenwerking is wetenschappelijk onderzoek te doen naar een nieuw, risicogewogen zorgpad. Het onderzoek wordt gefinancierd door het KWF.