Download app Vacatures Nederlands English
Menu
Sluit

Er vroeg bij zijn, dat is waar het om draait

Monique van Leerdam is maag-, darm-, en leverarts, klinisch epidemioloog en werkzaam bij het AVL. Ook is ze vanaf de oprichting betrokken bij het Centrum voor Vroegdiagnostiek en het bevolkingsonderzoek darmkanker bij het AVL. “We zien dat dankzij het bevolkingsonderzoek het aantal darmkankers afneemt. Als we er vroeg bij zijn, kunnen we nog zoveel doen.”

Als mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker en er een afwijkende ontlastingstest is dan worden ze uitgenodigd voor nader onderzoek. Monique: “Bij het AVL doen we dit onderzoek – een coloscopie – in het Centrum voor Vroegdiagnostiek. Dit is een enorm fijne plek hiervoor, want mensen zijn vaak best gespannen. We hebben hier de nieuwste apparatuur die kwalitatief hoogstaande beelden oplevert en dus veel zekerheid biedt over de uitkomsten. En het is heel fijn dat het onderzoek kan plaatsvinden in een rustige omgeving die niet ziekenhuisachtig aandoet. Want 20% van de mensen die bij ons komt, heeft helemaal niets. Bij een afwijkende test is de kans op darmkanker slechts 4-5%. Bij 35% van de mensen vinden we grote poliepen en er is een groepje mensen met kleine poliepen. Alle poliepen, de grote en de kleine, halen we voor de zekerheid weg, want ze vergroten het risico om darmkanker te ontwikkelen.”

De mensen bij wie daadwerkelijk darmkanker wordt gevonden, zitten meteen goed in het Centrum voor Vroegdiagnostiek van het AVL. Monique: “Je kunt doorgaans meteen doorstromen naar het AVL. Hier loopt een programma waarbij je op één dag een intake hebt met de verpleegkundige en de benodigde scans worden gemaakt. Een specialistisch team kijkt er meteen naar. Dezelfde middag ligt er een plan en zit je bij de specifieke specialisten aan tafel. Kortom, als er darmkanker wordt gevonden, dan wordt er hier voor je gezorgd. Het is zo mooi dat we dit kunnen bieden.”

Vroegdiagnostiek is heel belangrijk

Darmkanker is zowel bij mannen als bij vrouwen de tweede meeste voorkomende ziekte onder de tumoren. Monique: “De diagnose darmkanker wordt zo’n 12.000 keer per jaar gesteld. Daarbij zien we dat zo’n 40% van de patiënten binnen vijf jaar overlijdt. Het lastige bij darmkanker is dat je het zelf niet ziet of voelt. Je komt er pas achter als je klachten hebt. Bijvoorbeeld als er bloed bij je ontlasting zit, je bloedarmoede krijgt of je ontlasting verandert. Dan gaan mensen vaak wel naar de huisarts en dat is ook heel belangrijk. Maar tegen die tijd, is de kanker vaak al in een vergevorderd stadium. Juist daarom is het bevolkingsonderzoek zo belangrijk. Als we darmkanker in een vroeg stadium ontdekken, bij voorkeur voordat er uitzaaiingen zijn, kunnen we mensen nog heel goed behandelen.”

Bevolkingsonderzoek

Het Bevolkingsonderzoek houdt in dat mensen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een ontlastingstest (de fit-test) opgestuurd krijgen die ze zelf thuis uitvoeren en terugsturen. Is de test afwijkend, dan krijgen ze een uitnodiging voor een scopie. Hierop is te zien of er darmkanker of poliepen in de darmen zitten. Monique: “Dankzij het Bevolkingsonderzoek vinden we de darmkanker vaak voordat mensen er klachten van hebben. We zijn er dus mooi vroeg bij. Bij een echte vroege darmkanker kunnen we de kanker zelfs endoscopisch verwijderen. We zien nu al dat dankzij het bevolkingsonderzoek het aantal darmkankers afneemt. Daar zijn we uiteraard heel blij mee. Ik raad dan ook iedereen aan om met het bevolkingsonderzoek mee te doen.”

Goede informatie

In Nederland is de deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker 70%. Dat is in vergelijking met omringende landen al heel hoog, maar het kan altijd beter. Monique: “We zien dat de mensen tussen de 55 en 60 jaar minder vaak meedoen, vooral onder mannen. Ook is er verschil tussen bevolkingsgroepen met andere achtergronden. Misschien zijn zij anders geïnformeerd. Natuurlijk is het je eigen keuze om mee te doen, maar je moet goed geïnformeerd zijn om een weloverwogen keuze te maken. Er valt in dat opzicht nog veel winst te behalen. Dat geldt trouwens ook voor informatie over gezond eten, sporten, het voorkomen van overgewicht. We zien dat darmkanker onder jongeren enorm toeneemt met 11% per jaar en denken dat dit komt door het leefpatroon. Daarom is het belangrijk jongeren – en in feite iedereen – te informeren over de risico’s van fastfood en suikers, en het belang van voldoende beweging en een gezond gewicht. Als we zien hoe de obesitas toeneemt in Nederland, dat gaat niet de goede kant op. Daar is veel winst te behalen. En daar zijn we met elkaar hard voor aan het werk.”

Familie

Ook is meer bekendheid nodig over darmkanker in de familie. Als in je familie iemand onder de 50 jaar darmkanker heeft gekregen, dan is er meer nodig dan deelname aan het bevolkingsonderzoek. We adviseren dan een dikke-darmonderzoek vanaf 45 jaar voor alle eerstegraads familieleden, dit zijn je vader/ moeder, broers/zussen en kinderen. Dit kun je aanvragen via de huisarts. Dan hebben we nog de erfelijke groep. De richtlijn is dat we bij darmkanker nakijken of het een mogelijke erfelijke vorm betreft. Als we het erfelijke variant in de genen vinden, dan heeft dit gevolgen voor de hele familie. Bij de andere familie leden wordt dan ook nagegaan of zij ook deze variant hebben. Het is dan dus wel belangrijk dat alle familie leden op de hoogte worden gebracht van deze erfelijke afwijking.

Balans

Het bevolkingsonderzoek darmkanker levert veel op, maar kritische geluiden zijn er ook. “We bieden mensen ongevraagd een test aan”, zegt Monique. “Als je deelneemt en er wordt een afwijking gevonden, dan levert dat stress en angst op. Ook de scopie die je moet ondergaan is belastend, want er wordt in je darmen gekeken. Als er dan niets wordt gevonden, is dat natuurlijk goed nieuws maar je hebt het allemaal voor niets gedaan. Daartegenover staan de mensen bij wie we wel kanker vinden in een vroeg stadium of bij wie we poliepen preventief weghalen. Bij hen hebben we veel erger kunnen voorkomen. Daar ligt ergens een balans, tussen voor- en nadelen, die goed moet zijn. Dat geldt in feite voor elk onderzoeksprogramma. Als we te veel mensen iets aandoen wat niet nodig is, moeten we het onderzoek bijstellen. Gelukkig kunnen we dat in Nederland monitoren. Het is goed dat we alert blijven op die balans en de discussie daarover voeren.”

Over de aanpak

De opzet en resultaten van het bevolkingsonderzoek worden goed bijgehouden. “Landelijk werken we met één database waardoor we goed kunnen monitoren. Stel de uitslagen tussen de laboratoria zijn verschillend of er is onvoldoende capaciteit voor de coloscopieën, dan zien we dat en kunnen we bijsturen. Er is een landelijke commissie met verschillende experts die allemaal iets afweten van darmkanker. We werken hierin samen met het Erasmus ziekenhuis. Zij hebben een groot model waarin we data ingeven om te kijken wat de effecten zijn, bijvoorbeeld op de langere termijn. We weten precies wat we doen en wat de kwaliteit is. Ook de Gezondheidsraad kijkt daarin mee. We monitoren ook de kwaliteit van de pathologen, endoscopisten, de laboratoria met een jaarlijkse audit. Zo kunnen we ervoor zorgen dat elk ziekenhuis dezelfde kwaliteit aanbiedt.”

Toekomst

Voor de toekomst ziet Monique nog verschillende mogelijkheden om darmkanker nog beter op te sporen. “Het bevolkingsonderzoek is in Nederland goed georganiseerd en we weten veel. Op basis daarvan kunnen we optimaliseren. De huidige test is goed. Als er 100 mensen met darmkanker zijn, dan haalt de fit-test er 77-85 mensen uit. Dat is best veel, maar we zien mogelijkheden om de ontlastingstest te verbeteren. Bij het AVL bieden we naast de fit-test een test aan die kijkt naar DNA-markers in de ontlasting. Hiermee maken we de ontlastingstest gevoeliger, zodat we eerder ‘markers’ (indicaties) van kanker vinden, zoals poliepen. We moeten dan wel kijken hoe de balans uitvalt tussen het aantal scopieën en de daadwerkelijk gevonden aantallen van kanker.”

Vroegdiagnostiek op maat

Een andere mogelijkheid is de test gevoeliger maken. Monique: “Bij een test kijken we naar de hoeveelheid bloed in de ontlasting. Die maat hebben we best hoog gesteld in Nederland, vanwege de eerdergenoemde balans. Om te optimaliseren, kunnen we die maat omlaag brengen. Dan wordt de test gevoeliger en vinden we eerder een indicatie van bloed in de ontlasting. We kunnen ook de doelgroep die de test krijgt thuisgestuurd groter maken door de leeftijd omlaag te brengen. Zo komen ook de jongeren in beeld. Tot slot is er de mogelijkheid om te sturen op de termijn dat mensen worden uitgenodigd. Iemand met een hoger risico komt bijvoorbeeld een jaar na de scopie terug en iemand met minder risico na drie jaar. Zo gaan we steeds meer toe naar vroegdiagnostiek op maat.”

Mooi

Door continu te monitoren, kan het bevolkingsonderzoek darmkanker en de opvolging daarvan steeds verder worden verbeterd. Monique: “Ik vind het zo mooi dat we hiermee veel leed kunnen voorkomen. Mensen met darmkanker moeten veel belastende behandelingen ondergaan. Hoe mooi is het als we dat kunnen voorkomen bij een grote groep mensen. Dat we nu al zien dat darmkanker minder voorkomt, laat zien dat we op de goede weg zijn. We behalen winst voor mensen, daar doen we het voor.”

 

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Jong en darmkanker, het komt steeds vaker voor

In 2023 kregen 12.188 mensen in Nederland de diagnose darmkanker (dikke darm- en endeldarmkanker). Het merendeel van de mensen met de diagnose darmkanker is 50 jaar of ouder. Opvallend is dat het aantal jonge mensen (18-50 jaar) met dikke darmkanker de afgelopen jaren snel toeneemt. Bij jonge mensen wordt niet vanzelfsprekend aan de ziekte gedacht wanneer ze zich met buikklachten bij de huisarts melden. Omdat het vaak langer duurt voordat de correcte diagnose wordt gesteld, en de ziekte bij diagnose vaker in een gevorderd stadium is, lopen ze bovendien een groter risico om aan de ziekte te overlijden. Internist-oncoloog Karen Bolhuis is daarom in het AVL een onderzoek gestart gericht op de vroege opsporing van darmkanker bij jongvolwassenen en de verbetering van zowel de behandeling als de prognose voor deze patiëntengroep.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen

Prostaatkanker is inmiddels de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Uit recente cijfers van het IKNL blijkt dat de ziekte bijna even vaak wordt vastgesteld als borstkanker, met ruim 15.000 nieuwe gevallen in 2024. Het aantal mannen met prostaatkanker zal de komende decennia verder stijgen, met name door de toenemende vergrijzing.

Vier nieuwe subsidies voor onderzoek naar vroegdiagnostiek

Vier onderzoeksteams van het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek kunnen starten met nieuwe onderzoeksprojecten op het gebied van vroege opsporing van kanker. Dit is mogelijk gemaakt door financiële steun van KWF Kankerbestrijding en donaties van het DNA-benefietgala. Deze studies gaan een belangrijke impuls geven aan het vroeger opsporen van kanker.

Informatie over dicht borstklierweefsel en de inzet van een MRI

De afgelopen weken is er veel berichtgeving geweest over het niet inzetten van een MRI bij vrouwen met dicht borstklierweefsel. Vrouwen met zeer dicht borstweefsel hebben een bewezen verhoogd risico op het krijgen van borstkanker. Daarnaast is het bij deze groep lastig om met het huidige screeningsmammogram borstkanker vast te stellen.

Voorlichting over borstkanker bij Stichting Gouden Handen

Onlangs waren onze zorgverleners weer te gast bij Stichting de Gouden Handen in Amsterdam-Zuidoost, dit keer om voorlichting te geven over borstkanker. Kanker is moeilijk bespreekbaar binnen bepaalde culturele gemeenschappen. Stichting Gouden Handen zet zich in voor het vergroten van bewustwording rondom kanker en stimuleert gesprekken over kanker tussen mensen van verschillende culturele achtergronden. Een initiatief dat wij een warm hart toe dragen.

Nieuw: Centrum voor Vroegdiagnostiek uitgebreid met vroegdiagnostiek naar borstkanker

Deze week was de officiële opening van de nieuwe afdeling borstkankerdiagnostiek in het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek (CVV). Deze uitbreiding is een belangrijke mijlpaal voor de missie van ons Centrum: nieuwe ontwikkelingen in vroege opsporing van kanker te stimuleren en deze zo snel mogelijk implementeren in de praktijk. De officiële opening werd verricht door screeningspatiënt en artiest Aysha de Groot, ook bekend als ‘Meis’. Zij deelde haar aangrijpende ervaringsverhaal met de aanwezigen en zong haar zelfgeschreven lied 'Rond', waarin ze haar persoonlijke strijd tegen kanker deelde.

Donateurs persoonlijk ontvangen in AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek

Onlangs is in het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek een feestelijke bijeenkomst en rondleiding georganiseerd voor donateurs van de AVL Foundation. Deze groep gulle gevers heeft speciaal gedoneerd aan het thema vroege opsporing van kanker, onder meer tijdens een speciaal benefietgala rondom dit thema. De bijeenkomst stond nu, een half jaar later, in het teken van terugkoppeling over de voortgang van de projecten en onderzoeken waaraan zij financieel hebben bijgedragen.

AVL start met Prostaatconsult bij SALT in Zaandam

Het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek is een samenwerking aangegaan met eerstelijns diagnostisch centrum SALT om de vroege opsporing van prostaatkanker te verbeteren. Vorige week is het AVL gestart met het zgn. ‘Prostaatconsult’ op een locatie van SALT in Zaandam. Doel van de samenwerking is wetenschappelijk onderzoek te doen naar een nieuw, risicogewogen zorgpad. Het onderzoek wordt gefinancierd door het KWF.

AVL tekent Zonvenant

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Eén op de vijf mensen krijgt huidkanker en de verwachting is dat het aantal nieuwe diagnoses sterk zal toenemen. Binnen het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) weten wij als geen ander welke schade de zon kan aanrichten. Daarom hebben wij ons sinds vandaag, de langste dag van het jaar, aangesloten als strategisch partner bij het Zonvenant, een initiatief van het Huidfonds. Met het tekenen van deze intentieverklaring spannen wij ons extra in om publiek, patiënten en medewerkers bewust te maken van de risico’s op huidkanker door de zon.