Over ons App Klachtenprocedure Privacystatement Vacatures Disclaimer Contact
Menu
Sluit

Longkankeronderzoek 4 - IN - THE - LUNG - RUN

Het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek werkt mee aan een Europees proefbevolkingsonderzoek naar de vroege opsporing van longkanker. Dit Europese onderzoek heet 4-IN-THE-LUNG-RUN. Binnen Nederland heeft het Erasmus Medisch Centrum (EMC) de leiding. Ons Centrum helpt mee door het uitvoeren van CT-scans voor vrijwillige deelnemers uit de regio Amsterdam.
Een bevolkingsonderzoek naar de vroege opsporing van longkanker is nieuw. We willen graag weten hoe zo’n onderzoek binnen Europa kan worden ingevoerd en uitgevoerd. Daar kunnen we met de proef “4-IN-THE-LUNG-RUN” antwoorden op vinden.

Wat is longkanker?

Bij longkanker zijn er kwaadaardige cellen in de longen die ongeremd delen. We praten dan over een kwaadaardig gezwel. Dit gezwel kan uitgroeien naar andere delen van de longen, maar ook uitzaaien naar andere delen van het lichaam.

Longkanker is de meest voorkomende en meest dodelijke vorm van kanker. Ongeveer 1 op de 5 kankerpatiënten overlijdt aan longkanker. In Nederland zijn dat jaarlijks meer dan 10.000 mensen. Longkanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt, zoals in stadium IV.

Waarom een proefbevolkingsonderzoek?

Met een bevolkingsonderzoek (landelijke screening) zouden we longkanker in een vroeger stadium kunnen vinden. Dus in stadium I. In dat stadium zijn er vaak meer mogelijkheden om longkanker te behandelen, met gunstige vooruitzichten. En voor de patiënt zijn die behandelingen meestal minder ingrijpend.

Meer over 4-IN-THE-LUNG-RUN

Voor vragen en meer informatie, ook over eventuele vrijwillige deelname aan het onderzoek, verwijzen we u naar de website. U kunt ook gratis bellen met de helpdesk van I&O Research: 0800-0191

4-IN-THE-LUNG-RUN

Team

Onze vriendelijke professionals werken samen aan vroegdiagnostiek en wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk ontmoet u ze binnen ons Centrum.