Download app Vacatures
Menu
Sluit

Verbetering diagnostiek prostaatkanker

Onlangs vond het grootste urologische congres van Europa plaats, georganiseerd door de European Association of Urology. Tijdens dit congres presenteerde Marias Hagens, voormalig arts-onderzoeker op de afdeling Urologie van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, onderzoeksdata uit het Centrum voor Vroegdiagnostiek met betrekking tot het verbeteren van het diagnostisch proces naar prostaatkanker. Dit onderzoek leverde nieuwe inzichten op voor verbetering van de prostaatkankerdiagnostiek.

Het diagnostisch proces naar prostaatkanker is vaak ingewikkeld en kan leiden tot onnodige onderzoeken. Om dit te voorkomen, adviseren zowel nationale als internationale richtlijnen het gebruik van risicowijzers om te bepalen of aanvullende onderzoeken nodig zijn. Een voorbeeld hiervan is de Prostaatwijzer, ontwikkeld in Rotterdam, die het risico op prostaatkanker berekent en advies geeft over verdere stappen in het diagnostisch proces. Uit eigen onderzoek is gebleken dat de huidige methoden niet altijd accuraat genoeg zijn, waardoor het risico bij mannen die door een uroloog worden gezien vaak te laag wordt ingeschat.

Onderzoek naar betere prostaatdiagnostiek

In het Centrum voor Vroegdiagnostiek van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis hebben we het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar het verbeteren van het diagnostisch proces naar prostaatkanker, met een specifieke focus op het verminderen van onnodige MRI-scans. Onze onderzoeksvraag was: Kunnen we voorspellen of er bij een patiënt met verhoogde PSA-waarde verdachte afwijkingen te zien zijn op een MRI-scan, nog voordat de scan wordt gemaakt? Onze huidige bevindingen tonen aan dat dit mogelijk is. Door te kijken naar leeftijd, rectaal toucher en PSA-waarde, konden we drie risicogroepen identificeren met een laag, matig en hoog risico. Het achterwege laten van MRI-scans bij mannen met een laag risico zou bijna 20% van alle MRI-scans kunnen besparen, zonder dat dit leidt tot het missen van een prostaatkankerdiagnose.

Toekomst

In de komende jaren zullen we in het Centrum voor Vroegdiagnostiek van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis verder onderzoek blijven doen naar dergelijke voorspellende benaderingen om het diagnostisch proces nog efficiënter te maken en onnodige onderzoeken verder te verminderen.

Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

AVL tekent Zonvenant

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Eén op de vijf mensen krijgt huidkanker en de verwachting is dat het aantal nieuwe diagnoses sterk zal toenemen. Binnen het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) weten wij als geen ander welke schade de zon kan aanrichten. Daarom hebben wij ons sinds vandaag, de langste dag van het jaar, aangesloten als strategisch partner bij het Zonvenant, een initiatief van het Huidfonds. Met het tekenen van deze intentieverklaring spannen wij ons extra in om publiek, patiënten en medewerkers bewust te maken van de risico’s op huidkanker door de zon.

Verbetering diagnostiek prostaatkanker

Onlangs vond het grootste urologische congres van Europa plaats, georganiseerd door de European Association of Urology. Tijdens dit congres presenteerde Marias Hagens, voormalig arts-onderzoeker op de afdeling Urologie van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, data uit het Centrum voor Vroegdiagnostiek met betrekking tot het verbeteren van het diagnostisch proces naar prostaatkanker. Dit onderzoek leverde nieuwe inzichten op voor verbetering van de prostaatkankerdiagnostiek.

Nieuwe huisartsenrichtlijn vergroot kans vroege opsporing prostaatkanker

De huisartsenrichtlijn voor prostaatkanker is recent aangepast en dat is goed nieuws. De nieuwe richtlijn geeft mannen en huisartsen namelijk meer duidelijkheid over de PSA-meting. Je mag als man voortaan zelf beslissen of je een PSA-meting wilt laten doen, ook als je geen klachten hebt.

AVL ontwikkelt betere test darmkankerscreening

Het Nederlands kanker Instituut (NKI), het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, heeft een nieuwe, betere test ontwikkeld voor de landelijke darmkankerscreening. Deze nieuwe test kan voorstadia van darmkanker beter opsporen dan de test die nu wordt gebruikt. Daarmee kan het aantal nieuwe gevallen van darmkanker en de sterfte door deze ziekte verder verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek, dat beide testen vergeleek.

Hoge waardering voor prostaatkankeronderzoek in het CVV

De afgelopen maanden heeft het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek een tevredenheidsonderzoek laten uitvoeren. Dit leverde een hoge gemiddelde score op van maar liefst 9,1. Vooral de vriendelijke, kundige medewerkers en de goede begeleiding en informatievoorziening werden hoog gewaardeerd. Het onderzoek is uitgevoerd onder cliënten die naar het CVV zijn verwezen… Read More

MRI-scan voorkomt onnodige biopten bij prostaatkankeronderzoek

Wanneer mannen met een verhoogd risico op prostaatkanker worden doorverwezen naar het Centrum voor Vroegdiagnostiek van het Antoni van Leeuwenhoek, krijgen ze standaard een MRI-scan. Op basis van deze scan wordt bepaald of er een aanvullende biopsie van de prostaat nodig is. Recente ontwikkelingen op het gebied van MRI van… Read More

Nieuwe impuls onderzoek vroege opsporing prostaatkanker in het AVL

KWF Kankerbestrijding heeft een subsidie van 1,6 miljoen euro toegekend aan het 5-jarige onderzoek naar verbetering van risicogestuurde opsporing van prostaatkanker. Dit onderzoek start in 2024 en heeft als doel de vroege opsporing van prostaatkanker te verbeteren en daarmee de overlevingskans van de patiënten.

Centrum voor Vroegdiagnostiek start met biobank

Om kanker nog vroeger op te kunnen sporen. We verzamelen gegevens en materialen van mensen die daarvoor toestemming geven om onderzoek te doen naar vroege signalen van kanker.

Cliënten waarderen het CVV prostaatonderzoek met een 9,1

De afgelopen maanden heeft het CVV een tevredenheidsonderzoek laten uitvoeren. Dit leverde een gemiddelde score op van maar liefst 9,1. Vooral door de vriendelijke en kundige medewerkers en de goede begeleiding en informatie. Het onderzoek is uitgevoerd onder cliënten die naar het CVV zijn verwezen voor een biopsie van de… Read More