Wat is erfelijke borstkanker?
Erfelijke borstkanker
Bij een klein deel – ongeveer 5-10% – van de mensen met borstkanker is een erfelijke aanleg de belangrijkste oorzaak. Met een erfelijke oorzaak wordt bedoeld dat door één DNA-verandering er een duidelijk verhoogd risico is op borstkanker.
Aanwijzingen voor een mogelijke erfelijke aanleg voor borstkanker zijn bijvoorbeeld een opvallend jonge leeftijd bij diagnose, borstkanker die ongevoelig is voor hormonen en het Her2Neu-eiwit (’triple negatief’) of eierstokkanker in de familie. Ook is borstkanker bij een joodse afkomst reden voor erfelijkheidsonderzoek.
Familiaire aanleg
In sommige families is bij meerdere vrouwen borstkanker voorgekomen, maar is met een DNA-test geen erfelijke aanleg aangetoond. Dit wordt familiaire borstkanker genoemd.
Als u vermoedt dat u een erfelijke aanleg voor kanker heeft, kunt u samen met familieleden advies krijgen bij de afdeling Klinische Genetica van het Antoni van Leeuwenhoek. Afhankelijk van de resultaten geven wij u advies over periodieke controles en preventieve maatregelen.
Andere oorzaken borstkanker
De oorzaken van borstkanker zijn vaak niet duidelijk. Maar borstkanker komt wel vaker voor bij vrouwen die:
- op jonge leeftijd de eerste menstruatie hadden en op late leeftijd de overgang;
- geen kinderen hebben of pas na het 35ste jaar voor het eerst zwanger waren;
- langdurig gebruik maken van zware anticonceptiepil op jonge leeftijd en/of langdurig hormoonpreparaten slikken tegen overgangsklachten.
- een minder gezonde levensstijl hebben. Denk bijvoorbeeld aan te weinig bewegen, te veel alcohol drinken, roken of overgewicht.
Bij een klein deel – ongeveer 5-10% – van de mensen met borstkanker is een erfelijke aanleg de belangrijkste oorzaak. Met een erfelijke oorzaak wordt bedoeld dat door één DNA-verandering er een duidelijk verhoogd risico is op borstkanker.
Als er aanwijzingen zijn voor een mogelijke erfelijke aanleg voor borstkanker, kunt u voor een erfelijkheidsonderzoek worden verwezen naar de polikliniek Klinische Genetica van het AVL. Als u zelf geen borstkanker heeft gehad, dan heeft het de voorkeur dat een familielid met borstkanker voor erfelijkheidsonderzoek wordt verwezen.
Een klinisch geneticus kan op basis van de familiegegevens en een eventuele DNA-test een inschatting maken van uw risico op (opnieuw) borstkanker en adviezen voor borstcontroles geven.
De specialisten van het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek kunnen u een afspraak bij de Klinische Genetica adviseren. Ook de huisarts of specialist kan u verwijzen naar deze polikliniek. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten van erfelijkheidsonderzoek via het basispakket. Hierbij wordt wel het eigen risico aangesproken.