Download app Vacatures
Menu
Sluit

Onderzoek huidkanker

U heeft plekjes op de huid die mogelijk kunnen wijzen op een melanoom. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker, die we zo snel mogelijk willen ontdekken. Hoe eerder we erbij zijn, des te beter de kansen op behandeling en herstel. Bij het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek geven we u na kwalitatief onderzoek snel meer duidelijkheid.

Melanoom: zo snel mogelijk meer duidelijkheid

Waarschijnlijk bezoekt u deze website omdat u door uw (huis)arts bent doorverwezen voor nader onderzoek. Onrustige plekjes op de huid, een pigmentvlek met een vreemde vorm, een snelgroeiende, bloedende, jeukende of onrustige moedervlek; dat kunnen signalen zijn van een melanoom. Voor nader onderzoek kunt u een afspraak maken bij het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek.

Maak een afspraak

Waarom kiezen voor het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek?

We geven u 5 belangrijke redenen.
Lees verder
Veelgestelde vragen over huidkanker
Wat is een melanoom?

Huidkanker is wereldwijd bij mensen met een blanke huid de meest voorkomende vorm van kanker. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidkankers. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Een melanoom kan ontstaan op de ‘schone’ huid of vanuit een bestaande moedervlek. Het melanoom kan overal op de huid ontstaan, ook op de hoofdhuid of voetzool.

Waaraan herken je een melanoom?

Het plekje/vlekje/moedervlek heeft één of meerdere van deze kenmerken:

  • Grillige randen. Dus geen mooi strak randje erlangs
  • Gekke vorm. Niet mooi rond of ovaal
  • Een mix van verschillende kleuren (donker en licht)
  • Groter dan 6 millimeter
  • De vlek is er plotseling óf een bestaande (moeder)vlek begint opeens te veranderen, jeuken of groeien
Gaan er mensen dood aan een melanoom?

Helaas wel. Wordt een melanoom pas ontdekt als deze al is uitgezaaid, dan kun je eraan overlijden. Zijn we er vroeg bij, dan is de kans op genezing heel groot.

Is een melanoom erfelijk?

Dat kan. Komen er melanomen voor in de directe familie, dan is dat een extra reden om (moeder)vlekken jaarlijks goed te laten controleren. Het kan zijn dat we u adviseren om na het huidonderzoek onder controle te blijven bij ons Centrum.

Is huidkanker altijd een melanoom?

Zeker niet. Er zijn vele vormen van huidkanker. Slechts zo’n 12% van alle huidkankers is een melanoom.

Is het huidonderzoek pijnlijk?

Nee, het onderzoek is niet pijnlijk. We gebruiken bij het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek de nieuwste apparatuur; de Vectra WB360. U staat voor de camera en met het apparaat maken we 92 3D-foto’s van het hele lichaam. Op basis van die beelden én aanvullend huidonderzoek door de huidarts krijgt u snel meer duidelijkheid. Is er wel of geen sprake van een melanoom? Soms verwijderen we (na verdoving) een moedervlek voor nader onderzoek.

Kan ik ook ergens anders voor huidonderzoek terecht?

Dat kan zeker. Alleen beschikken zij niet over de Vectra WB360. Dit apparaat waarmee we 3D-foto’s maken staat binnen Nederland alleen in ons Centrum. Wereldwijd zijn we een van de weinige onderzoekscentra die met dit supermoderne apparaat werken. De apparatuur maakt het onderzoek en vervolgonderzoek nóg nauwkeuriger.

Hoe snel krijg ik de uitslag van onderzoek?

Vaak kunnen we op basis van het 3D-foto-onderzoek al bepalen of er wel/geen sprake is van een melanoom. Besluiten we tijdens het onderzoek om een moedervlek te verwijderen of een klein beetje weefsel weg te nemen, dan wordt dit onderzocht door de patholoog. Meestal volgt de uitslag van dat onderzoek binnen één week.