Download app Vacatures Nederlands English
Menu
Sluit

Hoe verloopt het onderzoek?

Bij het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek voeren we wetenschappelijk onderzoek uit om vast stellen of er sprake is van een melanoom. Mensen die bij ons komen voor huidonderzoek zijn op basis van hun huidklachten doorverwezen door hun huisarts of een dermatoloog. Voor het onderzoek en de diagnose maken we gebruik van een uniek 3D-fotosysteem.
Melanoomonderzoek met VECTRA WB360

Dermatoloog en vakgroephoofd Dermatologie Elsemieke Plasmeijer vertelt hoe het onderzoek binnen ons Centrum verloopt.

Het huidonderzoek in 6 stappen

Stap 1. Doorverwijzing en afspraak
Op basis van de doorverwijzing van uw huisarts of dermatoloog plannen we een afspraak in.

Stap 2. Voorbereiding onderzoek
U kleedt zich uit en trekt een string aan. Deze string draagt u omdat we tijdens het onderzoek graag alle huidoppervlakken goed in beeld brengen. Daarnaast krijgt u ook een badjas en slippers aan om naar de onderzoeksruimte van de 360WB Vectra te lopen. U mag string, badjas en slippers ook van huis meenemen.

Stap 3. Foto’s maken
U trekt de badjas uit en plaats de voeten op de aangegeven plek. U staat voor het apparaat. Het apparaat maakt in 2 series razendsnel 92 3D-foto’s van uw huid. De opnames worden van top tot teen gemaakt. Tijdens het maken van de foto’s moet u goed stil staan. De dermatoloog bekijkt de opnames op een scherm in de onderzoekskamer.

Stap 4. Huid bekijken
Hierna gaat u naar de dermatoloog. Deze dermatoloog bekijkt uw huid zeer zorgvuldig en let vooral op de oneffenheden en verdachte plekjes. Als het nodig is, dan kan er een plekje/moedervlek worden weggehaald voor nader onderzoek. Dat wegsnijden gebeurt meestal direct.

Stap 5. Voorlopige uitslag
Direct na het onderzoek krijgt u te horen wat er is gezien en gevonden tijdens het onderzoek. Op basis daarvan krijgt u een voorlopige uitslag.

Stap 6. Definitieve uitslag
Zijn er verdachte plekjes weggenomen? Dan worden deze onderzocht door een patholoog. Na ongeveer een week krijgt u telefonisch te horen of er wel of geen sprake is van een melanoom.

Uitslagen huidkankeronderzoek

Er zijn drie uitslagen mogelijk:

  1. Er is geen melanoom of huidkanker gevonden
    Dat is natuurlijk goed nieuws. Waarschijnlijk blijft u wel onder jaarlijkse controle.
  2. Wel huidkanker, geen melanoom
    Op basis van de uitslag en uw persoonlijke situatie wordt bekeken welke behandeling gewenst is. Mogelijk blijft u onder controle bij het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek.
  3. Melanoom
    We verwijzen u door voor behandeling; u bepaalt zelf waar u naartoe wilt. Ons Centrum heeft nauwe banden met de specialisten van het Antoni van Leeuwenhoek. Daar kunt u snel terecht voor verder onderzoek en behandeling.
Team

Onze vriendelijke professionals werken samen aan vroegdiagnostiek en wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk ontmoet u ze binnen ons Centrum.

Veelgestelde vragen over huidkanker
Wat is een melanoom?

Huidkanker is wereldwijd bij mensen met een lichte huid de meest voorkomende vorm van kanker. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidkankers. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Een melanoom kan ontstaan op de ‘schone’ huid of vanuit een bestaande moedervlek. Het melanoom kan overal op de huid ontstaan, ook op de hoofdhuid of voetzool.

Waaraan herken je een melanoom?

Het plekje/vlekje/moedervlek heeft één of meerdere van deze kenmerken:

  • Grillige randen. Dus geen mooi strak randje erlangs
  • Gekke vorm. Niet mooi rond of ovaal
  • Een mix van verschillende kleuren (donker en licht)
  • Groter dan 6 millimeter
  • De vlek is er plotseling óf een bestaande (moeder)vlek begint opeens te veranderen, jeuken of groeien
Gaan er mensen dood aan een melanoom?

Helaas wel. Wordt een melanoom pas ontdekt als deze al is uitgezaaid, dan kun je eraan overlijden. Zijn we er vroeg bij, dan is de kans op genezing heel groot.

Is een melanoom erfelijk?

Dat kan. Komen er melanomen voor in de directe familie, dan is dat een extra reden om (moeder)vlekken jaarlijks goed te laten controleren. Het kan zijn dat we u adviseren om na het huidonderzoek onder controle te blijven bij ons Centrum.

Is huidkanker altijd een melanoom?

Zeker niet. Er zijn vele vormen van huidkanker. Slechts zo’n 12% van alle huidkankers is een melanoom.

Is het huidonderzoek pijnlijk?

Nee, het onderzoek is niet pijnlijk. We gebruiken bij het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek de nieuwste apparatuur; de Vectra WB360. U staat voor de camera en met het apparaat maken we 92 3D-foto’s van het hele lichaam. Op basis van die beelden én aanvullend huidonderzoek door de huidarts krijgt u snel meer duidelijkheid. Is er wel of geen sprake van een melanoom? Soms verwijderen we (na verdoving) een moedervlek voor nader onderzoek.

Kan ik ook ergens anders voor huidonderzoek terecht?

Dat kan zeker. Wij beschikken echter over de Vectra WB360: hiermee worden in enkele seconden 3D-foto’s van het gehele lichaam gemaakt met een hoge resolutie.  Wereldwijd zijn we een van de weinige onderzoekscentra die met dit supermoderne apparaat werken. De apparatuur maakt het onderzoek en vervolgonderzoek nóg nauwkeuriger.

Hoe snel krijg ik de uitslag van onderzoek?

Vaak kunnen we op basis van het 3D-foto-onderzoek al bepalen of er wel/geen sprake is van een melanoom. Besluiten we tijdens het onderzoek om een moedervlek te verwijderen of een klein beetje weefsel weg te nemen, dan wordt dit onderzocht door de patholoog. Meestal volgt de uitslag van dat onderzoek binnen één week.