Download app Vacatures Nederlands English
Menu
Sluit

Wanneer onderzoek huidkanker?

U heeft last van onrustige moedervlekken of verkleuringen van de huid. U bent bij de huisarts geweest met uw klachten, en deze ziet reden om u nader te laten onderzoeken op een mogelijk melanoom. Het kan ook uw zijn dat uw dermatoloog u wil doorverwijzen naar het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek vanwege onze allernieuwste onderzoeksapparatuur.

Doorverwijzing bij klachten

Iedereen kan onrustige plekjes op de huid ontwikkelen. Daarbij zien we dat huid die vaak in de zon is, of zonverbrand is geweest, gevoeliger is voor huidkanker. Klachten die mogelijk wijzen op huidkanker en reden zijn om uw huisarts te bezoeken:

  • Jeukende en/of bloedende moedervlekken
  • Groeiende of dikker wordende moedervlekken
  • Moedervlekken met een grillige rand
  • Gek gevormde moedervlekken
  • Een plotseling aanwezige verkleuring/moedervlek
  • Vlekken/plekjes groter dan 6 millimeter
  • Een moedervlek ín een andere moedervlek

Uw huisarts zal bepalen of het nodig is om u door te verwijzen voor een huidonderzoek. Ook een dermatoloog kan u doorverwijzen naar ons Centrum. We werken met unieke apparatuur: de Vectra WB360. Daarmee maken we zeer hoge kwaliteit 3D-foto’s van uw huid; belangrijk voor het stellen van de juiste diagnose.

Meer over huidkankeronderzoek

Team

Onze vriendelijke zorgprofessionals werken samen aan vroegdiagnostiek en wetenschappelijk onderzoek. Mogelijk ontmoet u ze binnen ons Centrum.

 

Veelgestelde vragen over huidkanker
Wat is een melanoom?

Huidkanker is wereldwijd bij mensen met een lichte huid de meest voorkomende vorm van kanker. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten huidkankers. Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Een melanoom kan ontstaan op de ‘schone’ huid of vanuit een bestaande moedervlek. Het melanoom kan overal op de huid ontstaan, ook op de hoofdhuid of voetzool.

Waaraan herken je een melanoom?

Het plekje/vlekje/moedervlek heeft één of meerdere van deze kenmerken:

  • Grillige randen. Dus geen mooi strak randje erlangs
  • Gekke vorm. Niet mooi rond of ovaal
  • Een mix van verschillende kleuren (donker en licht)
  • Groter dan 6 millimeter
  • De vlek is er plotseling óf een bestaande (moeder)vlek begint opeens te veranderen, jeuken of groeien
Gaan er mensen dood aan een melanoom?

Helaas wel. Wordt een melanoom pas ontdekt als deze al is uitgezaaid, dan kun je eraan overlijden. Zijn we er vroeg bij, dan is de kans op genezing heel groot.

Is een melanoom erfelijk?

Dat kan. Komen er melanomen voor in de directe familie, dan is dat een extra reden om (moeder)vlekken jaarlijks goed te laten controleren. Het kan zijn dat we u adviseren om na het huidonderzoek onder controle te blijven bij ons Centrum.

Is huidkanker altijd een melanoom?

Zeker niet. Er zijn vele vormen van huidkanker. Slechts zo’n 12% van alle huidkankers is een melanoom.

Is het huidonderzoek pijnlijk?

Nee, het onderzoek is niet pijnlijk. We gebruiken bij het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek de nieuwste apparatuur; de Vectra WB360. U staat voor de camera en met het apparaat maken we 92 3D-foto’s van het hele lichaam. Op basis van die beelden én aanvullend huidonderzoek door de huidarts krijgt u snel meer duidelijkheid. Is er wel of geen sprake van een melanoom? Soms verwijderen we (na verdoving) een moedervlek voor nader onderzoek.

Kan ik ook ergens anders voor huidonderzoek terecht?

Dat kan zeker. Wij beschikken echter over de Vectra WB360: hiermee worden in enkele seconden 3D-foto’s van het gehele lichaam gemaakt met een hoge resolutie.  Wereldwijd zijn we een van de weinige onderzoekscentra die met dit supermoderne apparaat werken. De apparatuur maakt het onderzoek en vervolgonderzoek nóg nauwkeuriger.

Hoe snel krijg ik de uitslag van onderzoek?

Vaak kunnen we op basis van het 3D-foto-onderzoek al bepalen of er wel/geen sprake is van een melanoom. Besluiten we tijdens het onderzoek om een moedervlek te verwijderen of een klein beetje weefsel weg te nemen, dan wordt dit onderzocht door de patholoog. Meestal volgt de uitslag van dat onderzoek binnen één week.