KWF Kankerbestrijding heeft een subsidie van 1,6 miljoen euro toegekend aan het 5-jarige onderzoek naar verbetering van risicogestuurde opsporing van prostaatkanker. Dit onderzoek start in 2024 en heeft als doel de vroege opsporing van prostaatkanker te verbeteren en daarmee de overlevingskans van de patiënten.
In het onderzoek, dat wordt geleid door Prof. Chris Bangma van het ErasmusMC, werkt het Antoni van Leeuwenhoek als onderdeel van het Prostaatkankernetwerk Nederland onder meer samen met het LUMC, Radboudumc en eerstelijns diagnostisch centrum SALT. Het Prostaatkankernetwerk Nederland is een samenwerking tussen twaalf ziekenhuizen in de regio Noord-Holland en de Flevopolder gericht op het aanbieden van de best mogelijke zorg bij prostaatkanker.
De subsidie wordt gebruikt om verder onderzoek te doen naar de risicofactoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van prostaatkanker en het onderzoeken van de meest efficiënte manier om prostaatkanker in een vroeg stadium te diagnosticeren. Ook wordt onderzocht hoe de mannen die het meeste risico lopen het beste kunnen worden bereikt en geïnformeerd.
Waarom vroege opsporing prostaatkanker
Door vroege opsporing wordt de prostaatdiagnostiek eerder toegankelijk dan voorheen, namelijk ook voor mannen zonder noemenswaardige klachten die vallen binnen het risicoprofiel. Een voorbeeld van een verhoogd risico is bijvoorbeeld erfelijke aanleg.
Uroloog Pim Van Leeuwen van het Antoni van Leeuwenhoek: ‘In 2021 overleden er iets meer dan 3.000 mannen in Nederland aan prostaatkanker. We hebben aanwijzingen dat je het aantal mannen dat jaarlijks aan prostaatkanker overlijdt met 30% kunnen terugdringen als je op tijd start met het goed informeren én een vroege diagnose bij de risicopopulatie. We weten onder andere dat mannen van Afrikaanse origine en mannen van wie een eerstegraads familielid is overleden aan prostaatkanker zelf een sterk verhoogde kans op prostaatkanker hebben.’
Het opsporen van prostaatkanker in een vroeg stadium zorgt ervoor dat er minder mannen sterven aan prostaatkanker en de behandeling vaak minder ingrijpend is. Meer onderzoek naar risico gestuurde vroegdiagnostiek is nodig om te voorkomen dat door ongestructureerde vroegdiagnostiek de overdetectie van niet-relevante prostaatkanker verder gaat toenemen.